Tips voor het inrichten van je mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is de ideale manier om familieleden die zorg nodig hebben, dicht bij jou te laten wonen, zonder dat er een vergunning nodig is. Hierdoor kan een mantelzorgwoning snel worden gebouwd  en kan er snel ondersteuning worden geboden aan het familielid dat dit nodig heeft. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de mantelzorgwoning op een correcte manier wordt ingericht zodat de mantelzorg zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van de keuken en badkamer.

Inrichten van de keuken

De inrichting van de keuken is zeer belangrijk. De keuken moet toegankelijk zijn voor rolstoelen en rollators. Hierdoor is het belangrijk dat de keuken ruim is zodat er genoeg ruimte is om te bewegen. Daarnaast moet ook rekening houden met de materialen voor je keuken. Kies daarom voor goede materialen. Het moet goed te reinigen zijn en het oppervlak moet ook goed bestand zijn tegen bijvoorbeeld zuren of water. Ook de keukendeuren moeten van goede materialen zijn.  Er zijn twee soorten keukendeuren die voldoen aan deze eisen. Dit zijn MDF keukendeurtjes en spaanplaat keukendeurtjes. MDF keukendeurtjes hebben vaak een gladde en fijne structuur. Daarnaast is MDF ook goedkoop. Hierdoor is het ideaal om te laten plaatsen in je mantelzorgwoning. Het materiaal heeft een lage dichtheid en hierdoor is het heel stevig en gaat het niet snel kapot.

Naast MDF keukendeurtjes kan je ook kiezen voor spaanplaat keukendeurtjes. Het verschil tussen MDF en spaanplaat is dat spaanplaat een ruwe structuur heeft en hierdoor ook beter af te werken is. Bovendien worden spaanplaat keukendeuren altijd tweezijdig uitgevoerd en ziet het er hierdoor mooi uit. Het ligt er maar net aan waar jij de voorkeur aan geeft bij de keuze tussen de deurtjes.

Inrichten van de badkamer

Naast de keuken moet ook de badkamer goed ingericht worden zodat het rolstoel- en rollator vriendelijk is.  Een badkamer moet veilig zijn.  Het is hierdoor noodzakelijk dat er een antisliplaag in de douchebak ligt. Bovendien moet er ook een beugel in de douche en bij de wastafel is bevestigd. Het is namelijk gevaarlijk om te leunen op een wastafel en een beugel biedt daarnaast steun waardoor iegene die er gaat wonen niet uit kan glijden.

Als het lastig is om in bad te komen of als er geen zittende positie kan worden aangenomen in bad, is het aan te raden om een badlift te kopen. Er kan ook voor een badtrap worden gekozen om makkelijker in het bad te komen.

Er moet bij het inrichten van de keuken en badkamer voor een mantelzorgwoning dus met veel dingen rekening worden gehouden. veiligheid en gemak zijn hierbij de belangrijkste punten. Zorg er daarom voor dat het rolstoel- en rollator vriendelijk is en kies voor goede materialen. Bij het kiezen van keukendeuren is het aan te raden om te kiezen voor MDF- of spaanplaat keukendeurtjes. Hierdoor ben je verzekerd van goede kwaliteit en betaal je niet teveel geld.